Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Grofilor nu le-a ieșit (deocamdată) comasarea liceelor românești și cer inspectorului școlar general ”să ia mâna de pe învățământul sătmărean” (?!?!) Consilierul local Victor Cernea le-a dat replica!
Florin Răchitan  - Miercuri, 8 Septembrie 2021

Supărare mare la grofi după ce nu le-a ieșit (deocamdată) mișcarea cu comasarea liceelor industriale românești, care nu a primit avizul de la Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare pentru această manevră cu iz de business imobiliaro-etnic.

Scandalul a ajuns până la nivelul Ministerului Educației, care trebuie să ia o decizie cândva în această toamnă, dar, cum în condițiile actualei crize guvernamentale nu prea se știe cine va fi ministrul Educației în această toamnă, grofii au trecut la atac.

În cadrul unei conferințe de presă în care a anunțat concerte cu Inna și Andra în plin Val 4 al pandemiei de Covid în județul cu cea mai mare incidență de infectare din țară, primarul Kereskenyi Gabor a somat conducerea Inspectoratului Școlar Județean Satu Mare ”să ia mâinile de pe învățământul sătmărean”, motivând că are cunoștință despre unele numiri recente în funcții de directori de școli care nu ar fi respectat criterii de competență, ci mai degrabă, criterii politice.

Trecând peste ipocrizia strigătoare la cer cu privire la numirile de până acum ale directorilor de școli ”pe criterii de competență”, cu participarea grofilor la instalarea noilor directori, cu poze frumoase pe Facebook și în presa cumpărată, nu putem să nu remarcăm dorința lor ca numirea directorilor de școli să fie făcută de Direcția Sanitar-Veterinară, probabil. Sau, și mai bine, de Poliția Locală, eventual!

Singurul care le-a dat replica în acest scandal a fost tânărul consilier local liberal Victor Cernea, care s-a remarcat deja ca un ”un ghimpe în coasta grofilor” în ședințele din acest mandat ale Consiliului Local Satu Mare.

Redăm în continuare, integral, declarația lui Victor Cernea:

Referitor la recentele alegații ale domnului primar al municipiului Satu Mare, Kereskényi Gábor, legate de politizarea învățământului sătmărean de către Inspectoratul Școlar Județean aș dori să fac câteva precizări, menite să clarifice această problemă:

Inspectoratul Școlar Județean Satu Mare nu practică numirile politice de directori ai instituțiilor de învățământ. Inspectoratul școlar, de mai bine de un an, are o conducere nouă, o viziune adaptată la nevoile actuale și reale ale sistemului de învățământ și ale comunității din Satu Mare.

Spre deosebire de vechea conducere a inspectoratului, care timp de mai bine de 15 ani a ținut întreaga instituție sub control politic fără să conteze vreun criteriu profesional sau didactic, acum se practică și se promovează pe bază de merit.

Este adevărat că foarte mulți directori și-au încheiat mandatul și în locul acestora au fost desemnate alte cadre didactice, dar aceste numiri s-au făcut numai în baza unei grile valorice unice: cea a competenței profesionale și a abilităților manageriale.

În concluzie s-a urmărit și se dorește eficientizarea și modernizarea procesului instructiv-educativ.

În calitate de consilier local aș dori să-l asigur pe domnul primar de faptul că aceste considerații se bazează pe faptul că sunt unul dintre cei care cunosc foarte bine situația învățământului din municipiul Satu Mare, iar scopul meu și al grupului politic pe care îl reprezint, nu este altul decât acela de a impulsiona viața școlii, de a ne îndeplini angajamentele electorale în acest domeniu, pe care le-am făcut în urmă cu un an.

Am vrut doar să subliniez cadrul în care se lucrează în ultimul timp și cred că e vizibil pentru toată lumea că lucrurile funcționează și a fost îmbunătățită activitatea instituției la care am făcut referire.

Totuși, dacă vrem să vorbim despre imixtiuni în sistemul de învățământ consider că tocmai domnul primar este acela care prin astfel de declarații nefondate și deplasate se implică în actul didactic sătmărean. Primarul ar trebui să fie mai preocupat de aspectul orașului și de problemele pe care le avem și mai puțin de cine face și nu face politică în Satu Mare.

Nu e cazul să avem înfruntări politice pe spatele elevilor sau profesorilor și cred că astfel de declarații nu-și au locul.

Îi spun eu domnului primar câteva probleme care trebuie rezolvate urgent în municipiul Satu Mare.

2884 vizite
Distribuie pe